Wat is de plaats van Smartwatches in de cardiologie?

Artikel van Professor Jean-Luc Vandenbossche, lid van het wetenschappelijke raad van de Liga.

Sinds enkele jaren werden Smartwatches sterk ontwikkeld en zijn ze heel courant geworden: ze werden in het begin vooral gebruikt door sporters, en in het bijzonder joggers, om hun prestaties vast te leggen. Nu zijn ze een deel van het dagelijks gebruik geworden, omdat ze veel informatie kunnen geven over onze fysische activiteit, zoals afgelegde afstanden, het aantal genomen stappen, het aantal verbruikte calorieën, enz.

Op cardiologisch vlak geven de Smartwatches de hartslag weer, het zijn namelijk hartfrequentiemeters. Sommige modellen kunnen zelfs de aanwezigheid van hartritmestoornissen detecteren, in het bijzonder voorkamerfibrillatie. Inderdaad, sommige horloges hebben algoritmen die het mogelijk maken om te beoordelen of de hartslag onregelmatig is, en zo ja, of deze onregelmatigheid gedeeltelijk of volledig is. Eén studie toonde hun effectiviteit aan bij 40% van de voorkamerfibrillatie aanvallen die zich tijdens de studie voordeden. Tot slot maken sommige modellen het mogelijk om een echte elektrocardiogram op te nemen, op één enkele afleiding. Dit kan op elk moment maar vooral in geval van aritmie of andere symptomen. Het enige wat u hoeft te doen is de toepassing te kiezen en vervolgens de rechter wijsvinger op de drukknop (kroon) van het horloge te plaatsen. Het gaat dus om een nieuw type medisch hulpmiddel, gevalideerd door internationale gezondheidsinstanties en wetenschappelijke studies, dat kan worden geïntegreerd tussen de gebruikelijke onderzoeken die in de dokterspraktijk worden uitgevoerd, en draagbare apparaten zoals Holter en bloeddrukmonitoring, die af en toe worden gebruikt.

Snellere detectie van voorkamerfibrillatie zou veel beroertes kunnen voorkomen door de patiënt een antistollingsmiddel te geven zodra deze wordt gedetecteerd. De prijs van deze horloges blijft voorlopig hoog, in dezelfde prijscategorie als een smartphone, maar het is zeer waarschijnlijk dat de concurrentie ze binnenkort veel betaalbaarder zal maken. Smartwatches hebben uiteraard nog vele andere functies.  Op cardio-pulmonaire vlak is er de mogelijkheid om de zuurstofsaturatie van het bloed te meten.

De bloeddruk meten kan voorlopig nog niet, maar het is niet uitgesloten dat deze functie in de toekomst beschikbaar zal zijn.

Deze intelligente horloges kunnen ook iedereen bewust maken van bepaalde gezondheidsparameters, hun trends volgens een voorgeschreven therapie of een verandering in de levensstijl, wat de naleving van de behandeling kan verhogen. Ze kunnen regelmatig waarschuwingssignalen uitzenden, maar ook mensen aanmoedigen om een betere levensstijl na te streven. Het is zeer waarschijnlijk dat deze horloges de komende vijf jaar nog geavanceerder, breder beschikbaar en een zeer nuttig diagnostisch hulpmiddel in de cardiologie zullen worden. Bovendien zullen ze een interessante rol spelen bij de ontwikkeling van de telegeneeskunde, bijvoorbeeld bij de monitoring van hartpatiënten na een acute episode.

watch

Het is zeer waarschijnlijk dat deze horloges de komende jaren een zeer nuttig diagnostisch hulpmiddel in de cardiologie zullen worden.

GETUIGE VAN EEN HARTSTILSTAND ?

HOE HERKEN JE EEN HARTSTILSTAND ?

Het slachtoffer verliest het bewustzijn, reageert niet als men luid roept en ademt niet of heeft geen normale ademhaling.

Hoe reageren ?

Bel de 112
en geef het juiste adres op

Ga meteen over tot hartmassage
a. Plaats je handen in het midden van de borst.
b. Op het ritme van “Staying Alive” duw je 30 keer krachtig op de borst van het slachtoffer (100 keer per minuut)

Defibrilleer met een AED :
Zet het toestel aan en volg de instructies.

Wanneer de hulpdiensten aangekomen zijn, wees fier, jouw handen hebben een leven gered… Word HartRidder !

1 minuut gewonnen is 10 % meer overlevingskans !
Een leven redden kunnen we allemaal.

Vull uw INAMI nummer :

Test_inami nl
Je suis médecin
reCAPTCHA

QUIZZ DU COEUR

[charitable_registration]

Quiz van het hart

Testez-Vous nl
U bent
Boutons radio
Hoe oud bent u ?
Hebt u reeds hartproblemen gehad ?
Lijdt u aan diabetes ?
Hebt u een cholesterolprobleem ?
*
Lijdt u aan hoge bloeddruk ?
*
Heeft een lid van uw familie al een cardiovasculaire aandoening gehad ?
Rookt u elke dag ?
Doet u regelmatig aan lichaamsbeweging :het equivalent van minstens 30 minuten stappen per dag, 5 dagen op 7 ?