Geen tijd te verspelen voor mijn hart cardiovasculaire preventie : ik begin eraan én ik hou vol !
GRATIS DE BROCHURE VAN DE CAMPAGNE KRIJGEN
Hart- en vaataandoeningen in belgië: vaststellingen
• In België zijn 31.000 sterfgevallen per jaar te wijten aan hart- en vaataandoeningen.
• Het zijn geniepige aandoeningen, ze manifesteren zich meestal pas na langdurige en langzame aantasting van de slagaders als gevolg van geleidelijke belasting van de slagaderwanden door allerlei genetische factoren en omgevingsfactoren. Dat zijn de risicofactoren.
• Een aantal van die factoren zijn te corrigeren: hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, overgewicht, te veel suiker in het bloed, roken, gebrek aan lichaamsbeweging.
• Maar heel vaak worden die factoren te weinig gediagnosticeerd omdat ze veelal asymptomatisch zijn. Wie eraan lijdt heeft weinig of geen symptomen.
• Precies daarom is vroegtijdige en regelmatige opsporing van deze factoren van groot belang. Cardiovasculaire ziekte kan hierdoor voorkomen worden nog voor ze zich uitgesproken gaat manifesteren.
• Gezondere leef- en eetgewoonten, controlebezoeken aan de arts, eventueel een behandeling worden aan de patiënt aanbevolen.
BELANGRIJKSTE DOODSOORZAAK IN EUROPA EN IN BELGIË
CARDIOVASCULAIRE PREVENTIE: IK BEGIN ERAAN EN IK HOU VOL!
Hart- en vaatziekten: een “stille” aandoening hoeksteen voor preventie: meten
• Worden veroorzaakt door meerdere cardiovasculaire risicofactoren.
• Kunnen lange tijd onder de radar blijven.
• Worden beïnvloed door manier van leven: voeding, lichaamsbeweging, roken,…
• Hebben met familiale voorgeschiedenis te maken (erfelijkheid).
De risicofactoren geven niet noodzakelijk specifieke symptomen en zijn soms volkomen asymptomatisch (u voelt er niets van!)
Hoeksteen voor preventie: meten
De hoeksteen voor het voorkomen van hart- en vaataandoeningen is het beheersen van de verschillende risicofactoren, zoals een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en te veel suiker in het bloed, overgewicht en gebrek aan lichaamsbeweging.
Kent u uw risicofactoren? Hebt u ze al eens gemeten?
Regelmatige opsporing is van groot belang omdat u daardoor in een vroeg stadium uw risiconiveau kent, dus nog voor de cardiovasculaire aandoening voet aan de grond krijgt. Meten kan dienen als moment van bewustwording: het besef dat u uw leven over een andere
boeg moet gooien, eventueel een behandeling moet volgen. Zo neemt u zelf het heft in handen als het over de gezondheid van uw hart en slagaders gaat. Wacht geen 45 jaar om de cijfers van uw hart te kennen!
METEN IS WETEN. WETEN IS AL EEN STUKJE VOORKOMEN.