Cardiovasculaire risicofactoren

Cardiovasculaire risicofactoren, wat bedoelt men daarmee?

Sommige gewoontes in ons dagelijks leven maar ook bepaalde kleine afwijkingen in onze gezondheidstoestand vergroten de kans dat we vroeg of laat problemen krijgen met hart en/of bloedvaten. Deze leefgewoontes en deze afwijkingen zijn samen met bepaalde individuele bijzonderheden bijeengebracht onder de noemer “cardiovasculaire risicofactoren”.

Aan de meeste risicofactoren kan men werken

De lijst met cardiovasculaire risicofactoren is lang en tegenover sommige daarvan staan we helaas machteloos. Dat geldt bijvoorbeeld voor :

 • familiale belasting
 • leeftijd,
 • geslacht

Maar gelukkig voor ons staan daar een aantal risicofactoren tegenover die we wel bij machte zijn te corrigeren als we het risico voor hart en bloedvaten willen verminderen. De bekendste en gevaarlijkste zijn :

 • roken,
 • hoge bloeddruk,
 • cholesterol,
 • gebrek aan lichaamsbeweging,
 • overgewicht
 • diabetes

Als risicofactoren samengaan

Elke risicofactor is op zich in staat iemands kans op hart- en vaatproblemen te vergroten. Maar men dient vooral te weten dat het risico het sterkst toeneemt wanneer meerdere van die factoren aanwezig zijn, ook in een niet zo uitgesproken mate.

Het zal niemand verbazen dat iemand die twee risicofactoren vertoont een groter gevaar voor hart- en vaatproblemen loopt dan iemand zonder risicofactoren. Een stuk verbazender daarentegen, maar helaas waar, is dat iemand die “een beetje” te dik is, “een beetje” te veel cholesterol heeft en een bloeddruk die “een beetje” te hoog is, in de meeste gevallen een veel groter cardiovasculair risico heeft dan iemand die slechts één van die afwijkingen vertoont maar op een meer uitgesproken manier. Dit is een niet zo aangename maar perfecte illustratie van de spreuk “eendracht maakt macht”!

Het gaat niet alleen om het hart

Wanneer men het over risicofactoren heeft, denkt men doorgaans aan het risico voor een hartinfarct en dus aan het gevaar voor problemen met de coronaire bloedsomloop. Dat klopt natuurlijk, maar het plaatje is dan niet compleet. De cardiovasculaire risicofactoren hebben ook een weerslag op het voorkomen van andere problemen zoals beroertes. Wijzigbare risicofactoren corrigeren is een zaak voor iedereen, maar het spreekt voor zich dat mensen die reeds niet-wijzigbare risicofactoren vertonen nog meer baat hebben bij het corrigeren van de beïnvloedbare risicofactoren.

De situatie schreeuwt om actie

In België zijn er onder de 15-plussers ongeveer :

 • 1.200.000 van wie de bloeddruk hoger is dan 140/90 mmHg en waarschijnlijk nog eens zoveel in dezelfde situatie maar zonder het te weten,
 • 250.000 met type 2 diabetes en waarschijnlijk nog eens zoveel bij wie diabetes niet ontdekt is,
 • 3.300.000 met overgewicht of ronduit zwaarlijvig,
 • 2.800.000 die dagelijks roken,
 • 4.000.000 tot 5.400. 000 die onvoldoende bewegen.

Het gevolg van die weinig bemoedigende situatie is dat cardio- en cerebrovasculaire aandoeningen ondanks de onmiskenbare medische vooruitgang de voornaamste doodsoorzaak in België blijven.  Ze zijn verantwoordelijk voor meer dan een derde van alle overlijdens per jaar en  10% van deze overlijdens betreft mensen die nog geen 65 zijn. Risicofactoren opsporen en systematisch corrigeren is duidelijk een absolute noodzaak.

coeur

3300000 met overgewicht of die ronduit zwaarlijvig zijn

GETUIGE VAN EEN HARTSTILSTAND ?

HOE HERKEN JE EEN HARTSTILSTAND ?

Het slachtoffer verliest het bewustzijn, reageert niet als men luid roept en ademt niet of heeft geen normale ademhaling.

Hoe reageren ?

Bel de 112
en geef het juiste adres op

Ga meteen over tot hartmassage
a. Plaats je handen in het midden van de borst.
b. Op het ritme van “Staying Alive” duw je 30 keer krachtig op de borst van het slachtoffer (100 keer per minuut)

Defibrilleer met een AED :
Zet het toestel aan en volg de instructies.

Wanneer de hulpdiensten aangekomen zijn, wees fier, jouw handen hebben een leven gered… Word HartRidder !

1 minuut gewonnen is 10 % meer overlevingskans !
Een leven redden kunnen we allemaal.

Vull uw INAMI nummer :

Test_inami nl
Je suis médecin
reCAPTCHA

QUIZZ DU COEUR

[charitable_registration]

Quiz van het hart

Testez-Vous nl
U bent
Boutons radio
Hoe oud bent u ?
Hebt u reeds hartproblemen gehad ?
Lijdt u aan diabetes ?
Hebt u een cholesterolprobleem ?
*
Lijdt u aan hoge bloeddruk ?
*
Heeft een lid van uw familie al een cardiovasculaire aandoening gehad ?
Rookt u elke dag ?
Doet u regelmatig aan lichaamsbeweging :het equivalent van minstens 30 minuten stappen per dag, 5 dagen op 7 ?