Onze activiteiten in 2019

Dankzij uw vrijgevigheid en uw steun, hebben wij al deze acties bereikt gedurende het jaar 2019! Laten we samen het hart van de Belgen kloppen!

 • Congres voor huisartsen en apothekersOmdat ons uiteindelijke doel is het aantal hart- en vaatziekten in België te verminderen, proberen we aanwezig te zijn waar de bevolking aanwezig is. Zo kiezen we er al enkele jaren voor om huisartsen en apothekers te informeren over de belangrijkste kennissen en het belangrijkste nieuws in de cardiologie, omdat de meerderheid van de Belgen zich tot hen wendt als het op hun gezondheid aankomt.
 • Week van het hart Hart- en vaatziekten hebben veel risicofactoren. Het is daarom moeilijk om al onze boodschappen tegelijkertijd over te brengen. De Week van het Hart is elk jaar gewijd aan één risicofactor en heeft als doel om via de pers en de sociale media één precieze boodschap te sturen naar de Belgische bevolking. Het thema van deze week verandert elk jaar, maar de data liggen vast: het is altijd de laatste week van september.
 • Reanim Elk jaar in België, meer dan 10.000 mensen zijn slachtoffer van een hartstilstand buiten het ziekenhuis: op straat, op het werk of thuis. Zonder tussenkomst van buitenaf overleeft nauwelijks 10% van de slachtoffers. Om hun overlevingskansen te vergroten, hebben wij mensen die opgeleid zijn in eerste hulp (de “Hartridders”) en automatische defibrillatoren (AED’s) nodig die makkelijk toegankelijk zijn. Reanim is een applicatie die AED’s en Hartridders om je heen in kaart brengt. In geval van nood zal de applicatie u vertellen hoe u het beste zo’n situatie kunt handelen.
 • Conferenties Telkens als ons gevraagd wordt, sturen we sprekers door het hele land om te praten over hart- en vaatziekten, de oorzaken en gevolgen ervan, en proberen om de gewoonten te veranderen. Dit is een van de belangrijkste activiteiten van de Liga, aangezien het informatie levert aan het grote publiek.
 • Uitdelen van brochures Dagelijks reageren we op verzoeken van Belgen door hen pakjes te sturen met informatiebrochures over de oorzaken en gevolgen van hart- en vaatziekten. Ze zijn allemaal geschreven door artsen en vervolgens proefgelezen en vereenvoudigd om ze gemakkelijk te begrijpen. We verspreiden ze gratis, u kunt ze hier vinden, want informatie die voor iedereen nuttig is, moet voor iedereen toegankelijk blijven.
 • Steun voor onderzoekOnderzoek is niet onze eerste missie, want de Belgische Cardiologiscge Liga richt zich op preventie en de voordelen ervan. Dit jaar hebben we echter besloten om vier  Belgische initiatieven om hen financieel te ondersteunen. De selectie gebeurde door de Wetenschappelijke Raad :
  • De vzw JAL 242, voor het educatief project over primaire preventie « city-challenge gezondheid ».
  • Dr Sofia Morra, voor haar onderzoeken naar slaapapneu.
  • Dr. J.F. Argacha, voor zijn onderzoek naar de impact van het exposoom (voornamelijk luchtvervuiling) op het cardiovasculaire systeem.
  • Dr Pieter Vandervoort, voor de digitale opvolging van het hartritme.
 • Partnerschap in verschillende activiteitenWeek van het Hartritme, Familie Hypercholesterolemie Campagne, Generatie Rookvrij campagnes, European Fitness Academy, enz.

Laten we de harten van de Belgen kloppen

GETUIGE VAN EEN HARTSTILSTAND ?

HOE HERKEN JE EEN HARTSTILSTAND ?

Het slachtoffer verliest het bewustzijn, reageert niet als men luid roept en ademt niet of heeft geen normale ademhaling.

Hoe reageren ?

Bel de 112
en geef het juiste adres op

Ga meteen over tot hartmassage
a. Plaats je handen in het midden van de borst.
b. Op het ritme van “Staying Alive” duw je 30 keer krachtig op de borst van het slachtoffer (100 keer per minuut)

Defibrilleer met een AED :
Zet het toestel aan en volg de instructies.

Wanneer de hulpdiensten aangekomen zijn, wees fier, jouw handen hebben een leven gered… Word HartRidder !

1 minuut gewonnen is 10 % meer overlevingskans !
Een leven redden kunnen we allemaal.

Vull uw INAMI nummer :

Test_inami nl
Je suis médecin
reCAPTCHA

QUIZZ DU COEUR

[charitable_registration]

Quiz van het hart

Testez-Vous nl
U bent
Boutons radio
Hoe oud bent u ?
Hebt u reeds hartproblemen gehad ?
Lijdt u aan diabetes ?
Hebt u een cholesterolprobleem ?
*
Lijdt u aan hoge bloeddruk ?
*
Heeft een lid van uw familie al een cardiovasculaire aandoening gehad ?
Rookt u elke dag ?
Doet u regelmatig aan lichaamsbeweging :het equivalent van minstens 30 minuten stappen per dag, 5 dagen op 7 ?