Artikel van Professor Bernard Cosyns, Dr. Frederik Verbrugge, Dr. Caroline Weytjens, Centrum Hart-en Vaatziekten, UZ Brussel.
Dagelijks één of meer koppen koffie drinken kan volgens nieuw onderzoek (1) het risico van hartfalen verkleinen. Maar alleen als de koffie niet cafeïnevrij is.
Uit de Framingham Heart Study, de Atherosclerosis Risk in Communities Study en de Cardiovascular Health Study, waarbij gedurende tien jaar in totaal meer dan 21.000 volwassenen werden gevolgd die tot drie koppen koffie per dag dronken, bleek dat bij mensen die meer koffie dronken het gevaar voor hartfalen op lange termijn kleiner werd. Cafeïnevrije koffie drinken daarentegen verhoogde het risico significant bij de deelnemers aan het Framingham-onderzoek.
Naast koffie zijn er wel meer courante levensmiddelen en dranken die van nature cafeïne bevatten, zoals (zowel zwarte als groene) thee en chocolade. Ook kan cafeïne worden toegevoegd aan frisdranken, energiedrankjes en dergelijke. Koffie en thee zijn de populairste dranken ter wereld en koffie is daarbij veruit de grootste bron van cafeïneverbruik. Matig cafeïnegebruik hoeft voor de meeste gezonde mensen geen probleem te zijn, maar hou de aanbevolen limiet van 400 mg per dag in het achterhoofd om negatieve bijwerkingen te vermijden. Even belangrijk is het besef dat geen twee mensen gelijk zijn en dat sommige mensen voor cafeïne gevoeliger zijn dan andere. Filterkoffie kan 95–200 mg cafeïne per kop bevatten, bij oploskoffie is dat 27–173 mg per kop. Zwarte thee bevat tussen 40 en 120 mg per kop, groene thee tussen 25 en 29 mg.
Als je onaangename symptomen ondervindt (zenuwachtigheid, prikkelbaarheid, angst, snellere hartslag en/of hartkloppingen en slaapproblemen), noteer dan hoeveel cafeïne je hebt verbruikt en bouw de hoeveelheid geleidelijk af tot je een punt bereikt waarop je die ongewenste effecten niet meer ervaart.
Denk hierbij ook aan het tijdstip van je laatste cafeïneverbruik. Cafeïne kan na de laatste kop nog ongeveer zes uur in het organisme circuleren. Goed slapen is van belang om gezond te blijven en ziekten te voorkomen. Hou dus in de gaten of een koffietje ‘s avonds of in de late namiddag je niet langer wakker houdt dan gepland of belet dat je lichaam de herstellende slaap geniet die het iedere nacht nodig heeft.
Interessant is dat de bereidingswijze een rol speelt. Ongefilterde koffie wordt geassocieerd met een hogere cardiovasculaire mortaliteit terwijl filterkoffie wordt geassocieerd met een lagere mortaliteit (15% minder) dan geen koffie drinken. (2)
Referenties
-
Association Between Coffee Intake and Incident Heart Failure Risk
A Machine Learning Analysis of the FHS, the ARIC Study, and the CHS
Laura M. Stevens , Erik Linstead , Jennifer L. Hall , David P. Kao
Oorspronkelijk gepubliceerd 9 februari 2021 https://doi.org/10.1161/CIRCHEARTFAILURE.119.006799Circulation: Heart Failure. 2021;14:e006799 -
Coffee Consumption and mortality from cardiovascular disease and total mortality : Does the brewing matter matter ?
Aage Twerdal, Randi Selmer et al
European Journal of Preventive Cardiology april 2020