Voorkamerfibrillatie

Wat is voorkamerfibrillatie ?

Voorkamerfibrillatie is de meest voorkomende hartritmestoornis waarbij het hart op hol slaat. Het hart is een holle spierpomp die in rust ongeveer 70 maal per minuut samentrekt om het bloed rond te pompen. Het normale hartritme is regelmatig. U kunt uw hartritme voelen door het nemen van uw polsslag. Voorkamerfibrillatie is een hartritmestoornis waarbij het hart op hol slaat. Voorkamerfibrillatie is de meest voorkomende hartritmestoornis: vanaf 40 jaar hebt u 1 kans op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen. Zonder de juiste behandeling is er een verhoogde kans op een beroerte of herseninfarct (tot vijf maal meer kans). Ook geeft voorkamerfibrillatie vaak aanleiding tot klachten (zoals kortademigheid en duizeligheid) en is het een frequente reden waarom hartpatiënten dienen te worden opgenomen in een ziekenhuis. Daarom is het belangrijk om de diagnose van voorkamerfibrillatie op tijd te stellen.

Symptomen en risicofactoren

Normaal voelt u uw hart niet kloppen, tenzij u gespannen bent of u een zware inspanning levert. Bij voorkamerfibrillatie klopt het hart soms te snel en steeds onregelmatig. Dit kan aanleiding geven tot hartkloppingen, kortademigheid in rust of bij inspanning, ijlhoofdigheid, vermoeidheid, flauwvallen of pijn op de borst.
Bij 1 op 3 mensen geeft voorkamerfibrillatie echter geen klachten en wordt het soms te laat ontdekt. Iedereen kan voorkamerfibrillatie ontwikkelen, maar er bestaan verschillende risicofactoren die het optreden van voorkamerfibrillatie kunnen bespoedigen. Deze zijn ondermeer een verhoogde bloeddruk en diabetes. Ook indien u een beroerte of een hartinfarct hebt gehad of indien u intensief een duursport beoefent, maakt u meer kans om voorkamerfibrillatie te ontwikkelen.

Diagnose

Het opmeten van de elektrische hartactiviteit met een hartfilmpje of elektrocardiogram (ECG) is het beste onderzoek, maar het betreft slechts een momentopname. Gezien voorkamerfibrillatie bij sommigen slechts af en toe opkomt, is het nuttig om uw hartritme zelf te leren controleren door het nemen van uw polsslag.

Voorkamerfibrillatie

GETUIGE VAN EEN HARTSTILSTAND ?

HOE HERKEN JE EEN HARTSTILSTAND ?

Het slachtoffer verliest het bewustzijn, reageert niet als men luid roept en ademt niet of heeft geen normale ademhaling.

Hoe reageren ?

Bel de 112
en geef het juiste adres op

Ga meteen over tot hartmassage
a. Plaats je handen in het midden van de borst.
b. Op het ritme van “Staying Alive” duw je 30 keer krachtig op de borst van het slachtoffer (100 keer per minuut)

Defibrilleer met een AED :
Zet het toestel aan en volg de instructies.

Wanneer de hulpdiensten aangekomen zijn, wees fier, jouw handen hebben een leven gered… Word HartRidder !

1 minuut gewonnen is 10 % meer overlevingskans !
Een leven redden kunnen we allemaal.

Vull uw INAMI nummer :

Test_inami nl
Je suis médecin
reCAPTCHA

QUIZZ DU COEUR

[charitable_registration]

Quiz van het hart

Testez-Vous nl
U bent
Boutons radio
Hoe oud bent u ?
Hebt u reeds hartproblemen gehad ?
Lijdt u aan diabetes ?
Hebt u een cholesterolprobleem ?
*
Lijdt u aan hoge bloeddruk ?
*
Heeft een lid van uw familie al een cardiovasculaire aandoening gehad ?
Rookt u elke dag ?
Doet u regelmatig aan lichaamsbeweging :het equivalent van minstens 30 minuten stappen per dag, 5 dagen op 7 ?