Wat is hartinfarct?
Een hartinfarct is het gevolg van verstopping van een kransslagader door de vorming van een bloedprop; een deel van het hart krijgt geen bloed (en dus ook geen zuurstof)
Een hartinfarct is een van de ergste uitingen van coronaire insufficiëntie. Een deel van de hartspier sterft erdoor af.
Hart- en vaataandoeningen, en in het bijzonder hartinfarcten, blijven in België ook vandaag nog altijd de voornaamste oorzaak van mortaliteit en morbiditeit. Ieder jaar telt men in ons land ongeveer 15.000 hartinfarcten, waarvan bijna de helft met dodelijke afloop (49% bij mannen, 55% bij vrouwen).
Het vooroordeel dat deze stille doder alleen “oudere” mensen velt is vanzelfsprekend fout, ook “jonge” mensen worden niet gespaard. Bijna een kwart van de eerste infarcten doen zich immers voor bij mannen die nog geen 55 zijn. Een derde daarvan is fataal.
Alarmerende symptomen
de borstkas die eventueel uitstraalt
naar de hals, de rug, de kaak
of linkerarm
Essentieel is dat men deze noodsignalen die het lichaam ons stuurt herkent. Nog al te vaak gebeurt het dat een slachtoffer de symptomen minimaliseert en afdoet als vermoeidheid die met een beetje rust wel zal overgaan.
Ondertussen kunnen kostbare minuten verstrijken, terwijl men hulp beter een keer te veel inroept dan … te laat.
Zodra men het geringste vermoeden van een infarct heeft, telt maar één ding: het Europees noodnummer 112 bellen.
Iedere minuut telt!
Kan een hartinfarct worden vermeden?
Grotendeels wel! Sommige risicofactoren zoals leeftijd, geslacht, persoonlijke of familiale geschiedenis hebt u niet in de hand.
Andere risicofactoren wel: roken, te veel (slechte) cholesterol, hoge bloeddruk, een slecht geregelde suikerziekte (diabetes), te weinig lichaamsbeweging en overgewicht.