Eet 5 porties groenten en fruit per dag. Met deze eenvoudige gratin ben je al op de goede weg. Door de groenten afzonderlijk te stomen behouden ze hun smaak en hun voedingswaarde.
Voor 4 personen
Voorbereiding: 15 min
Kooktijd: 40 min
Rusttijd: 5 min
Eenvoudig
Goedkoop
1. Verwarm de groentebouillon met zout, peper, tijm en nootmuskaat. Verminder het vuur
als het kookpunt is bereikt en kook nog
2 minuten. Zet de pot van het vuur en laat
5 minuten rusten.
2. Verwarm de oven voor op 200°C.
3. Stoom de aardappelen gedurende 5 minuten. Stoom vervolgens elk apart, de wortelen,
de knolselderij en de zoete aardappelen
gedurende 3 minuten. Zet opzij.
4. Bestrijk de ovenschotel met olijfolie. Dat gaat het makkelijkst met een patisseriekwastje.
5. Beleg de bodem met aardappelschijfjes.
6. Leg er vervolgens een laag wortelschijfjes op. Dan een laag knolselderij en tot slot een laag zoete aardappelen.
7. Zeef de bouillon en giet deze over de
groenten.
8. Bedek de schotel met aluminiumfolie en laat 10 minuten garen in de oven.
9. Crumble: meng in een kom het paneermeel, de tijm, de olijfolie, het zout en de peper.
10. Verwijder de aluminiumfolie. Bestrooi de gratin met deze crumble. Laat hem zo nog 15 minuten verder garen. De crumble zal dan een mooie goudgele kleur krijgen.
+ Serveer met een salade op smaak gebracht met notenolie.
+ Variante: strooi tussen de laagjes groenten 100 g fetakaas of geraspte parmezaan.
+ Shopping: diepvriesgroenten of voorgekookte groenten (afdeling groenten en fruit) zijn ook zeer geschikt en maken de voorbereiding en bereiding een stuk korter.
+ Lekker gezond: deze hartige groenteschotel is goed voor je lichaam. De complexe koolhydraten leveren
langdurige energie. Tegelijkertijd is hij arm aan vetten in het algemeen en verzadigde vetzuren in het bijzonder.