Crumble met wortelen, knolselderij en zoete aardappelen

Eet 5 porties groenten en fruit per dag. Met deze eenvoudige gratin ben je al op de goede weg. Door de groenten afzonderlijk te stomen behouden ze hun smaak en hun voedingswaarde.

Voor 4 personen
Voorbereiding: 15 min
Kooktijd: 40 min
Rusttijd: 5 min
Eenvoudig
Goedkoop

1. Verwarm de groentebouillon met zout, peper, tijm en nootmuskaat. Verminder het vuur
als het kookpunt is bereikt en kook nog
2 minuten. Zet de pot van het vuur en laat
5 minuten rusten.
2. Verwarm de oven voor op 200°C.
3. Stoom de aardappelen gedurende 5 minuten. Stoom vervolgens elk apart, de wortelen,
de knolselderij en de zoete aardappelen
gedurende 3 minuten. Zet opzij.
4. Bestrijk de ovenschotel met olijfolie. Dat gaat het makkelijkst met een patisseriekwastje.
5. Beleg de bodem met aardappelschijfjes.
6. Leg er vervolgens een laag wortelschijfjes op. Dan een laag knolselderij en tot slot een laag zoete aardappelen.
7. Zeef de bouillon en giet deze over de
groenten.
8. Bedek de schotel met aluminiumfolie en laat 10 minuten garen in de oven.
9. Crumble: meng in een kom het paneermeel, de tijm, de olijfolie, het zout en de peper.
10. Verwijder de aluminiumfolie. Bestrooi de gratin met deze crumble. Laat hem zo nog 15 minuten verder garen. De crumble zal dan een mooie goudgele kleur krijgen.

+ Serveer met een salade op smaak gebracht met notenolie.
+ Variante: strooi tussen de laagjes groenten 100 g fetakaas of geraspte parmezaan.
+ Shopping: diepvriesgroenten of voorgekookte groenten (afdeling groenten en fruit) zijn ook zeer geschikt en maken de voorbereiding en bereiding een stuk korter.
+ Lekker gezond: deze hartige groenteschotel is goed voor je lichaam. De complexe koolhydraten leveren
langdurige energie. Tegelijkertijd is hij arm aan vetten in het algemeen en verzadigde vetzuren in het bijzonder.

2,5 dl groentebouillon
1 el tijm
1 mespuntje nootmuskaat
2 aardappelen (ongeveer 350 g), in fijne schijfjes gesneden
250 g wortelen, geschild, in fijne schijfjes gesneden
250 g knolselderij, geschild, in fijne schijfjes gesneden
1 tot 2 zoete aardappelen (250 g), geschild en in fijne schijfjes gesneden
1 kl olijfolie
zout, peper
Crumble:
100 g paneermeel
1 kl tijm
2 el olijfolie

GETUIGE VAN EEN HARTSTILSTAND ?

HOE HERKEN JE EEN HARTSTILSTAND ?

Het slachtoffer verliest het bewustzijn, reageert niet als men luid roept en ademt niet of heeft geen normale ademhaling.

Hoe reageren ?

Bel de 112
en geef het juiste adres op

Ga meteen over tot hartmassage
a. Plaats je handen in het midden van de borst.
b. Op het ritme van “Staying Alive” duw je 30 keer krachtig op de borst van het slachtoffer (100 keer per minuut)

Defibrilleer met een AED :
Zet het toestel aan en volg de instructies.

Wanneer de hulpdiensten aangekomen zijn, wees fier, jouw handen hebben een leven gered… Word HartRidder !

1 minuut gewonnen is 10 % meer overlevingskans !
Een leven redden kunnen we allemaal.

Vull uw INAMI nummer :

Test_inami nl
Je suis médecin
reCAPTCHA

QUIZZ DU COEUR

[charitable_registration]

Quiz van het hart

Testez-Vous nl
U bent
Boutons radio
Hoe oud bent u ?
Hebt u reeds hartproblemen gehad ?
Lijdt u aan diabetes ?
Hebt u een cholesterolprobleem ?
*
Lijdt u aan hoge bloeddruk ?
*
Heeft een lid van uw familie al een cardiovasculaire aandoening gehad ?
Rookt u elke dag ?
Doet u regelmatig aan lichaamsbeweging :het equivalent van minstens 30 minuten stappen per dag, 5 dagen op 7 ?