Belgische Cardiologische Liga

Lenterolletjes met krokante groenten

Lenterolletjes komen uit Vietnam. Elk rolletje is een subtiel mengsel van groenten, garnalen, varkensvlees, gevogelte of tofu, verpakt in een velletje van rijstdeeg. In elk rolletje zit in feite een klein slaatje. Serveer ze als voorgerecht, op een buffet of neem ze mee op één van je picknicks. Heerlijk, verfrissend en plezierig om te maken…

Voor 4 pers. – 12 st.
Voorbereiding: 30 min
Kooktijd: 4 min
Eenvoudig
Goedkoop

1. Meng in een kom de vissaus en het limoensap. Zet opzij.
2. Bereid de rijstvermicelli volgens het voorschrift op de verpakking. Laat uitlekken.
3. Meng de saus met de vermicelli. Zet opzij.
4. Giet warm water in een kom. Leg een
keukendoek op het werkblad.
5. Neem een rijstvelletje en dompel het onder in het warme water tot het week wordt. Leg het dan op de keukendoek.
6. Leg op elk velletje de ingrediënten in volgorde. Start aan de linkerrand met de vermicelli, de wortelen, de komkommer, de mango en een lente-uitje. Strooi er wat koriander over. Zie volgende pagina.
7. Plooi de rechterrand over de vulling, rol
vervolgens het rijstvelletje op. Zie volgende pagina.
8. Leg het rolletje op een schotel en bedek met een vochtige doek zodat het niet kan uitdrogen.
9. Herhaal de punten 5, 6, 7 en 8 tot alle
ingrediënten zijn opgebruikt.
10. Komkommersaus: breng in een pannetje azijn, suiker en water aan de kook. Laat 1 minuut koken. Voeg er dan de vissaus, de komkommer, wortel, ui en pili-pilivlokken aan toe. Verdeel over kleine kommetjes.
11. Verdeel de lenterolletjes over de borden. Serveer met de komkommersaus.

+ Ook heerlijk gerold in een blaadje sla met muntblaadjes.
+ Tip: om er voor te zorgen dat de rijstvelletjes niet uitdrogen, bewaar je ze tussen vochtige doeken. Verpak de rolletjes in plasticfolie als je ze op voorhand bereid.
+ Variante: bereid deze lenterolletjes met garnalen, varkensvlees, reepjes gevogelte of tofu.
+ Shopping: rijstvermicelli is transparant. Ze worden wit tijdens het koken. Hun kooktijd is zeer kort.
Vissaus is de gefermenteerde saus die Aziatische gerechten hun typische smaak geeft. Je vindt deze
producten in de afdeling exotische voedingswaren van je supermarkt.

Lenterolletjes:
2 el vissaus
3 el limoensap
150 g rijstvermicelli
2 wortelen, geschild, in staafjes gesneden
1/2 komkommer, geschild, pitjes weggenomen, in staafjes gesneden
1 mango, geschild, zonder pit, in staafjes gesneden
6 lente-uien, gereinigd, in de lengte in 2 gesneden
1 handvol korianderblaadjes
12 rijstvelletjes, in water geweekt
Komkommersaus:
5 cl rijstazijn
1 kl suiker
1/2 el water
2 kl vissaus
3 el komkommer, geraspt
2 el wortelen, geraspt
2 lente-uien, fijngesneden
1/2 kl pili-pilivlokken

GETUIGE VAN EEN HARTSTILSTAND ?

HOE HERKEN JE EEN HARTSTILSTAND ?

Het slachtoffer verliest het bewustzijn, reageert niet als men luid roept en ademt niet of heeft geen normale ademhaling.

Hoe reageren ?

Bel de 112
en geef het juiste adres op

Ga meteen over tot hartmassage
a. Plaats je handen in het midden van de borst.
b. Op het ritme van “Staying Alive” duw je 30 keer krachtig op de borst van het slachtoffer (100 keer per minuut)

Defibrilleer met een AED :
Zet het toestel aan en volg de instructies.

Wanneer de hulpdiensten aangekomen zijn, wees fier, jouw handen hebben een leven gered… Word HartRidder !

1 minuut gewonnen is 10 % meer overlevingskans !
Een leven redden kunnen we allemaal.

Vull uw INAMI nummer :

Test_inami nl
Je suis médecin
reCAPTCHA

QUIZZ DU COEUR

[charitable_registration]

Quiz van het hart

Testez-Vous nl
U bent
Boutons radio
Hoe oud bent u ?
Hebt u reeds hartproblemen gehad ?
Lijdt u aan diabetes ?
Hebt u een cholesterolprobleem ?
*
Lijdt u aan hoge bloeddruk ?
*
Heeft een lid van uw familie al een cardiovasculaire aandoening gehad ?
Rookt u elke dag ?
Doet u regelmatig aan lichaamsbeweging :het equivalent van minstens 30 minuten stappen per dag, 5 dagen op 7 ?