Dit is een chili zonder vlees. Maar voor het overige zijn alle traditionele ingrediënten aanwezig: bier, bittere chocolade en uiteraard het pittige chilipoeder. Sinds ik deze vegetarische versie heb ontdekt, geef ik er de voorkeur aan boven de traditionele bereiding met rundvlees. Als je niet van bonen houdt, is dit een uitstekende manier om ze te leren waarderen. Dit gerecht kan je op voorhand bereiden, zo krijgen de smaken de kans om met elkaar te flirten.
Voor 4 personen
Voorbereiding: 20 min
Kooktijd: 33 min
Eenvoudig Goedkoop
1. Verwarm de olijfolie in een pot. Fruit daarin uien, selderij, wortelen en knoflook met komijn,
chilipoeder en oregano gedurende 3 minuten.
2. Zet het vuur middelhoog als de uien doorzichtig worden.
3. Giet het bier in de pot en laat 10 minuten
sudderen. Voeg er de gepelde tomaten met hun sap aan toe. Zet een deksel op de pot en laat 5 minuten sudderen. Voeg er de rode
bonen, de borlotti- en de canellinibonen aan toe. Kruid met peper en zout. Laat nog
15 minuten sudderen.
4. Voeg er de donkere chocolade aan toe. Roer met een houten lepel zodat de chocolade smelt en zich onder de bereiding mengt.
5. Verdeel over diepe borden of kommen.
Garneer met de rode ui, de paprikablokjes, de geraspte cheddar, de yoghurt, de koriander en een limoenkwartje.
+ Serveer met ‘crackers’ of verwarmde tortilla’s.
+ Tip: bereid deze chili één tot twee dagen op voorhand. Zo zal hij nog veel lekkerder zijn.
+ Variante: vervang de cannellini- en borlottibonen door gebakken gehakt (rundvlees, kip of Quorn).