Belgische Cardiologische Liga

Dit is een chili zonder vlees. Maar voor het overige zijn alle traditionele ingrediënten aanwezig: bier, bittere chocolade en uiteraard het pittige chilipoeder. Sinds ik deze vegetarische versie heb ontdekt, geef ik er de voorkeur aan boven de traditionele bereiding met rundvlees. Als je niet van bonen houdt, is dit een uitstekende manier om ze te leren waarderen. Dit gerecht kan je op voorhand bereiden, zo krijgen de smaken de kans om met elkaar te flirten.

Voor 4 personen
Voorbereiding: 20 min
Kooktijd: 33 min
Eenvoudig Goedkoop

1. Verwarm de olijfolie in een pot. Fruit daarin uien, selderij, wortelen en knoflook met komijn,
chilipoeder en oregano gedurende 3 minuten.
2. Zet het vuur middelhoog als de uien doorzichtig worden.
3. Giet het bier in de pot en laat 10 minuten
sudderen. Voeg er de gepelde tomaten met hun sap aan toe. Zet een deksel op de pot en laat 5 minuten sudderen. Voeg er de rode
bonen, de borlotti- en de canellinibonen aan toe. Kruid met peper en zout. Laat nog
15 minuten sudderen.
4. Voeg er de donkere chocolade aan toe. Roer met een houten lepel zodat de chocolade smelt en zich onder de bereiding mengt.
5. Verdeel over diepe borden of kommen.
Garneer met de rode ui, de paprikablokjes, de geraspte cheddar, de yoghurt, de koriander en een limoenkwartje.

+ Serveer met ‘crackers’ of verwarmde tortilla’s.
+ Tip: bereid deze chili één tot twee dagen op voorhand. Zo zal hij nog veel lekkerder zijn.
+ Variante: vervang de cannellini- en borlottibonen door gebakken gehakt (rundvlees, kip of Quorn).

1 el olijfolie
2 uien, in partjes gesneden
3 takjes selderij, schuin in schijfjes gesneden.
150 g wortelen, schuin in schijfjes gesneden
3 lookteentjes, gehakt
1 kl komijnpoeder
1/2 kl chilipoeder
3 el oregano
25 cl blond bier
1 blik (385 g) gepelde tomaten
1 blik (240 g netto) van elk: rode, ‘borlotti’, en ‘canellini’ bonen, gewassen en uitgelekt
1 klein vierkantje bittere chocolade
zout, peper
Garnituur:
1 rode ui, in fijne schijfjes gesneden
1 paprika, in kleine blokjes gesneden
50 g geraspte cheddar
200 g Griekse yoghurt
een busseltje koriander, gehakt
limoenkwartjes

GETUIGE VAN EEN HARTSTILSTAND ?

HOE HERKEN JE EEN HARTSTILSTAND ?

Het slachtoffer verliest het bewustzijn, reageert niet als men luid roept en ademt niet of heeft geen normale ademhaling.

Hoe reageren ?

Bel de 112
en geef het juiste adres op

Ga meteen over tot hartmassage
a. Plaats je handen in het midden van de borst.
b. Op het ritme van “Staying Alive” duw je 30 keer krachtig op de borst van het slachtoffer (100 keer per minuut)

Defibrilleer met een AED :
Zet het toestel aan en volg de instructies.

Wanneer de hulpdiensten aangekomen zijn, wees fier, jouw handen hebben een leven gered… Word HartRidder !

1 minuut gewonnen is 10 % meer overlevingskans !
Een leven redden kunnen we allemaal.

Vull uw INAMI nummer :

Test_inami nl
Je suis médecin
reCAPTCHA

QUIZZ DU COEUR

[charitable_registration]

Quiz van het hart

Testez-Vous nl
U bent
Boutons radio
Hoe oud bent u ?
Hebt u reeds hartproblemen gehad ?
Lijdt u aan diabetes ?
Hebt u een cholesterolprobleem ?
*
Lijdt u aan hoge bloeddruk ?
*
Heeft een lid van uw familie al een cardiovasculaire aandoening gehad ?
Rookt u elke dag ?
Doet u regelmatig aan lichaamsbeweging :het equivalent van minstens 30 minuten stappen per dag, 5 dagen op 7 ?