Scones behoren tot mijn favorieten. Ze zijn overheerlijk met ‘clotted cream’, een gestremde room typisch voor de streek van Devon en Cornwall in het zuiden van Engeland, maar ook met jam. Laat ons de te vette ‘clotted cream’ maar meteen vergeten en vervangen door dikke yoghurt. Samen met Pam Bennett, vriendin en kompaan in de keuken, hebben wij deze lichte versie gemaakt van deze traditionele lekkernij. Ideaal voor een picknick, brunch of theeparty!
Voor 6 scones
Voorbereiding: 15 min
Kooktijd: 10 min
Rusttijd: 5 min
Eenvoudig
Goedkoop
1. Verwarm de oven voor op 220° C.
2. Meng in een kom al de droge ingrediënten onder elkaar: zeef de bloem. Voeg zout, bakpoeder en suiker toe. Meng goed.
3. Voeg de boter toe. Wrijf met de vingers de boter onder de bloem tot er een korrelige massa ontstaat. Voeg dan de karnemelk in kleine scheutjes toe en meng tot een homogene smeuïge massa.
4. Zet het deeg in de koelkast 5 minuten.
5. Bestrooi een werkvlak met bloem en leg het deeg hierop. Rol het deeg uit met behulp van een deegrol tot een dikte van 2 -2,5 cm.
Gebruik een rond uitsteekvormpje van 6 cm. Doe dit met een korte krachtige beweging.
6. Beleg een ovenplaat met bakpapier en schik de scones erop. Strijk ze even in met een beetje water zodat ze een mooi gouden kleurtje krijgen bij het afbakken.
7. Bak ze gedurende 10 minuten bovenaan in de oven.
8. Laat ze afkoelen op een patisserierooster.
9. Halveer de scones in de breedte alvorens ze te bestrijken met dikke yoghurt en frambozenjam.
+ Ook lekker met aardbeien-, abrikozen- of sinaasappeljam.
+ Tip: bakpoeder is een gistingselement dat sodiumbicarbonaat bevat. Beschikbaar bij de afdeling bakproducten van uw supermarkt.
+ Keukengeheim van Pam: bewerk het deeg zo snel mogelijk zodat het licht blijft van structuur. Een deeg dat te zwaar is belemmert het rijzen van de scones bij het bakken. Ook bij het uitsnijden van de vorm is snelheid en vastberadenheid aangewezen om mooie luchtige scones te bekomen.