Een yoghurtmarinade maakt het vlees zachter. Raïta komt uit India. Het kan zowel een salade zijn als een saus op basis van yoghurt die verfrissend werkt bij pittige gerechten. In deze bereiding met een exotisch accent is raïta zowel marinade als saus.
Voor 4 personen
Voorbereiding: 10 min
Rusttijd: 3 u
Kooktijd: 17 min
Eenvoudig
Duur
1. Marinade en saus: meng in een kom de
yoghurt, de verse koriander, het knoflook, het korianderpoeder, de olijfolie, het citroen-
sap, zout en peper. Zet opzij. Verdeel de marinade in 2. Reserveer de 1/2 van de
yoghurtmarinade voor de saus.
2. Dompel het vlees onder in de resterende
yoghurtmarinade. Zet 3 uur opzij.
3. Korst: meng in een kom het korianderpoeder,
het knoflook, het paneermeel, de verse
koriander, de geraspte schil en sap van de citroen, de olijfolie, zout en peper. Zet opzij.
4. Verwarm de oven voor op 220°C.
5. Verhit de resterende olijfolie in een pan. Laat daarin de lamskronen aan alle kanten bruinen gedurende 3 minuten. Kruid met peper en zout.
6. Strijk de rug van het lamsvlees in met de
kruidenkorst.
7. Leg de lamskronen op een ovenplaat en braad ze 14 minuten zodat ze nog rosé zijn.
8. Versnijd het vlees langs de ribben. Verdeel het vlees over de borden. Garneer met koriander en sprenkel er wat citroensap over om de smaak te versterken. Serveer er de raïta bij.
+ Lekker met polenta of bulgur met gegrilde paprika (bereid de bulgur volgens het voorschrift op de verpakking). Snijd kant en klare gegrilde paprika’s in fijne reepjes. Meng en serveer onmiddellijk.
+ Tip: om het vlees van de lamskronen nog smakelijker te maken, stel ik voor dat je ze meteen na de bereiding in de oven, in een blad aluminiumpapier verpakt en ze 10 minuten laat rusten.
+ Bescherm de lamskroon tijdens het braden met aluminiumpapier, zo voorkom je dat ze verbranden.
+ Variante: vervang de lamskroon door bijvoorbeeld lamskoteletten die je met het kruidenmengsel instrijkt. Speel met de kruiden door de koriander te vervangen door munt.
+ Lekker gezond: yoghurt geeft aan deze vleesbereiding smeuïgheid en houd het aantal calorieën laag. De yoghurtfermenten die actief blijven in de saus helpen de vertering al een eind op weg.