Lamskroon in korianderkorst, raïta met look en munt

Een yoghurtmarinade maakt het vlees zachter. Raïta komt uit India. Het kan zowel een salade zijn als een saus op basis van yoghurt die verfrissend werkt bij pittige gerechten. In deze bereiding met een exotisch accent is raïta zowel marinade als saus.

Voor 4 personen
Voorbereiding: 10 min
Rusttijd: 3 u
Kooktijd: 17 min
Eenvoudig
Duur

1. Marinade en saus: meng in een kom de
yoghurt, de verse koriander, het knoflook, het korianderpoeder, de olijfolie, het citroen-
sap, zout en peper. Zet opzij. Verdeel de marinade in 2. Reserveer de 1/2 van de
yoghurtmarinade voor de saus.
2. Dompel het vlees onder in de resterende
yoghurtmarinade. Zet 3 uur opzij.
3. Korst: meng in een kom het korianderpoeder,
het knoflook, het paneermeel, de verse
koriander, de geraspte schil en sap van de citroen, de olijfolie, zout en peper. Zet opzij.
4. Verwarm de oven voor op 220°C.
5. Verhit de resterende olijfolie in een pan. Laat daarin de lamskronen aan alle kanten bruinen gedurende 3 minuten. Kruid met peper en zout.
6. Strijk de rug van het lamsvlees in met de
kruidenkorst.
7. Leg de lamskronen op een ovenplaat en braad ze 14 minuten zodat ze nog rosé zijn.
8. Versnijd het vlees langs de ribben. Verdeel het vlees over de borden. Garneer met koriander en sprenkel er wat citroensap over om de smaak te versterken. Serveer er de raïta bij.

+ Lekker met polenta of bulgur met gegrilde paprika (bereid de bulgur volgens het voorschrift op de verpakking). Snijd kant en klare gegrilde paprika’s in fijne reepjes. Meng en serveer onmiddellijk.
+ Tip: om het vlees van de lamskronen nog smakelijker te maken, stel ik voor dat je ze meteen na de bereiding in de oven, in een blad aluminiumpapier verpakt en ze 10 minuten laat rusten.
+ Bescherm de lamskroon tijdens het braden met aluminiumpapier, zo voorkom je dat ze verbranden.
+ Variante: vervang de lamskroon door bijvoorbeeld lamskoteletten die je met het kruidenmengsel instrijkt. Speel met de kruiden door de koriander te vervangen door munt.
+ Lekker gezond: yoghurt geeft aan deze vleesbereiding smeuïgheid en houd het aantal calorieën laag. De yoghurtfermenten die actief blijven in de saus helpen de vertering al een eind op weg.

Marinade en saus:
200 g yoghurt natuur
1/2 bosje koriander, fijngehakt
4 teentjes knoflook, gehakt
1 kl korianderpoeder
3 el olijfolie
sap van 1 citroen
De korst:
1/2 kl korianderpoeder
2 teentjes knoflook, gehakt
50 g paneermeel
2 el van elk : verse koriander, platte peterselie, gehakt
Geraspte schil en sap van 1 citroen
2 el olijfolie
1 el olijfolie
2 lamskronen van elk 285 g – 380 g
zout, peper

GETUIGE VAN EEN HARTSTILSTAND ?

HOE HERKEN JE EEN HARTSTILSTAND ?

Het slachtoffer verliest het bewustzijn, reageert niet als men luid roept en ademt niet of heeft geen normale ademhaling.

Hoe reageren ?

Bel de 112
en geef het juiste adres op

Ga meteen over tot hartmassage
a. Plaats je handen in het midden van de borst.
b. Op het ritme van “Staying Alive” duw je 30 keer krachtig op de borst van het slachtoffer (100 keer per minuut)

Defibrilleer met een AED :
Zet het toestel aan en volg de instructies.

Wanneer de hulpdiensten aangekomen zijn, wees fier, jouw handen hebben een leven gered… Word HartRidder !

1 minuut gewonnen is 10 % meer overlevingskans !
Een leven redden kunnen we allemaal.

Vull uw INAMI nummer :

Test_inami nl
Je suis médecin
reCAPTCHA

QUIZZ DU COEUR

[charitable_registration]

Quiz van het hart

Testez-Vous nl
U bent
Boutons radio
Hoe oud bent u ?
Hebt u reeds hartproblemen gehad ?
Lijdt u aan diabetes ?
Hebt u een cholesterolprobleem ?
*
Lijdt u aan hoge bloeddruk ?
*
Heeft een lid van uw familie al een cardiovasculaire aandoening gehad ?
Rookt u elke dag ?
Doet u regelmatig aan lichaamsbeweging :het equivalent van minstens 30 minuten stappen per dag, 5 dagen op 7 ?