ONZE PUBLICATIES

ONZE ACTIES

Podcasts

Slachtoffers van hart- en vaatziekten vertellen hun verhaal.
Een arts geeft wetenschappelijke achtergrondinformatie.

Nederlandstalige Getuigenissen

AFLEVERING 09

PAUL

Paul is 84 jaar en heeft al een heel aantal cardiale ingrepen ondergaan. Toch blijft hij moe en kort van adem, tot hij in 2022 een TAVI krijgt. Nu voelt Paul zich herboren. Wat is een TAVI ? Waarom doet men deze ingreep? Paul en zijn arts vertellen het in deze podcast.

AFLEVERING 08

FILIP

Filip is 66 jaar, hij heeft een actief en gevarieerd professioneel leven, maar het is niet altijd eenvoudig geweest en Filip beseft maar al te goed dat zijn gezondheid hem plots in de steek kan laten. Daarom is zijn motto «carpe diem». Filip plukt de dag....en daar heeft zijn behandelende cardioloog een zeer uitgesproken mening over.

AFLEVERING 07

NELE

Nele is kinderverpleegkundige, ze is 44 jaar oud. In september 2021 krijgt ze tot haar grote verbazing de diagnose «hartfalen», toch had ze al lang last van kortademigheid, gewichtstoename en vermoeidheid. Niettegenstaande het feit dat haar vader ooit dezelfde diagnose kreeg had ze de link niet gelegd… Luister naar het verhaal van Nele en leer wat de symptomen zijn van hartfalen.

AFLEVERING 06

ROGER

Roger heeft diabetes, al sinds hij 38 jaar jong is. Hij heeft zijn levensstijl aangepast, dat is niet altijd gemakkelijk geweest. Bovendien beheerst diabetes zijn dagelijks leven, zo kan hij de deur niet uitgaan zonder een voorraad spuiten. Hij lijdt nu ook aan slaapapneu... een gevolg van de diabetes? Kom het hier te weten.

AFLEVERING 05

JONAS

Jonas houdt van fietsen, al sinds hij een kleine jongen was. Hij werd topsporter en fietsen beheerste een heel groot deel van zijn leven en tijd…Tot augustus 2021, toen hij tijdens een wedstrijd onwel werd…. In deze podcast vertelt Jonas wat er juist gebeurde die dag, welke diagnose hij kreeg, hoe deze diagnose zijn leven een totaal andere wending gaf en wat dat met hem doet.

STIJN

Stijn Meuris: radiomaker, columnist, performer, zanger en vooral onstopbaar podiumbeest vertelt hoe zijn leven op 22 december 2020 letterlijk stilviel, hoe hij door het oog van een naald kroop, de draad terug opnam en hoe hij erin slaagt om nu, met nog meer goesting, terug op het podium te staan.

WERNER

Werner is 24 jaar oud en geniet van een welverdiende vakantie na een jaar van hard studeren. Midden in die mooie zomer wordt hij plots ziek, hij krijgt een diagnose die zijn hele verdere leven zal beïnvloeden. Hoe reageer je als zorgeloze student op dat nieuws en hoe gaat het dan verder als de verantwoordelijkheden van echtgenoot en vader erbij komen? Hoe belangrijk zijn de partner en de naaste omgeving?

FRANK

29 april 2014, Frank en zijn echtgenote zijn thuis, omringd door hun vrienden voor een gezellige barbecue. Na een geslaagde avond gaat Frank naar bed maar plots krijgt hij hoofdpijn. Een heel pijnlijke kloppende hoofdpijn, zo’n hoofdpijn heeft hij nog nooit gehad. Toch valt hij in slaap, maar hij zal pas 6 weken later wakker worden.

LUCIEN

Op 11 maart 2019 om 19:00 wandelt Lucien rond de keukentafel, plots krijgt hij zijn rechterbeen niet meer voor zijn linker geplaatst, zijn echtgenote helpt hem naar de zetel. Ze beseffen dat er iets ernstig aan de hand is en besluiten naar het ziekenhuis te gaan. Hoe was het leven voor 11 maart? Hoe gaat het nu?

hartsgesprekken

Abonneer u op onze maandelijkse mailings.

Wees de eerste om alles te weten over onze campagnes en activaties

Informatie over preventie & behandeling van hart- en vaatziekten

Informatie over onze gratis screening momenten

STEUN DE LIGA

Actieve preventie is de enige manier om hart- en vaatziektes op een blijvende manier tegen te gaan.

De Belgische Cardiologische Liga voert deze strijd al meer dan vijftig jaar. Dankzij uw steun kan de Liga zich blijven inzetten voor de preventie van hart- en vaatziekten.

LAAT UW HART SPREKEN,
schenk een bedrag aan de Liga

Bereken uw
cardiovasculair risico

in 30 seconden!

arrow

ONTDEK ONZE PODCAST

Slachtoffers van hart- en vaatziekten vertellen je hun verhaal in onze podcast “Dit moet van mijn hart”.

Image Podcast

ABONNEER U OP ONS MAGAZINE

Ons tijdschrift “Hart & Slagaders” verschijnt vier keer per jaar en geeft informatie over hart- en vaatziekten en hoe ze te voorkomen.

Group 12

Quiz van het hart

Testez-Vous nl
U bent
Boutons radio
Hoe oud bent u ?
Hebt u reeds hartproblemen gehad ?
Lijdt u aan diabetes ?
Hebt u een cholesterolprobleem ?
*
Lijdt u aan hoge bloeddruk ?
*
Heeft een lid van uw familie al een cardiovasculaire aandoening gehad ?
Rookt u elke dag ?
Doet u regelmatig aan lichaamsbeweging :het equivalent van minstens 30 minuten stappen per dag, 5 dagen op 7 ?

GETUIGE VAN EEN HARTSTILSTAND ?

HOE HERKEN JE EEN HARTSTILSTAND ?

Het slachtoffer verliest het bewustzijn, reageert niet als men luid roept en ademt niet of heeft geen normale ademhaling.

Hoe reageren ?

Bel de 112
en geef het juiste adres op

Ga meteen over tot hartmassage
a. Plaats je handen in het midden van de borst.
b. Op het ritme van “Staying Alive” duw je 30 keer krachtig op de borst van het slachtoffer (100 keer per minuut)

Defibrilleer met een AED :
Zet het toestel aan en volg de instructies.

Wanneer de hulpdiensten aangekomen zijn, wees fier, jouw handen hebben een leven gered… Word HartRidder !

1 minuut gewonnen is 10 % meer overlevingskans !
Een leven redden kunnen we allemaal.

Vull uw INAMI nummer :

Test_inami nl
Je suis médecin
reCAPTCHA

QUIZZ DU COEUR

[charitable_registration]