Voorkamerfibrillatie

Voorkamerfibrillatie is de meest voorkomende hartritmestoornis waarbij het hart op hol slaat. Het hart is een holle spierpomp die in rust ongeveer 70 maal per minuut samentrekt om het bloed rond te pompen. Het normale hartritme is regelmatig. U kunt uw hartritme voelen door het nemen van uw polsslag. Voorkamerfibrillatie is een hartritmestoornis waarbij het hart op hol slaat. Voorkamerfibrillatie is de meest voorkomende hartritmestoornis: vanaf 40 jaar hebt u 1 kans op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen. Zonder de juiste behandeling is er een verhoogde kans op een beroerte of herseninfarct (tot vijf maal meer kans). Ook geeft voorkamerfibrillatie vaak aanleiding tot klachten (zoals kortademigheid en duizeligheid) en is het een frequente reden waarom hartpatiënten dienen te worden opgenomen in een ziekenhuis. Daarom is het belangrijk om de diagnose van voorkamerfibrillatie op tijd te stellen.

Symptomen en risicofactoren

Normaal voelt u uw hart niet kloppen, tenzij u gespannen bent of u een zware inspanning levert. Bij voorkamerfibrillatie klopt het hart soms te snel en steeds onregelmatig. Dit kan aanleiding geven tot hartkloppingen, kortademigheid in rust of bij inspanning, ijlhoofdigheid, vermoeidheid, flauwvallen of pijn op de borst.
Bij 1 op 3 mensen geeft voorkamerfibrillatie echter geen klachten en wordt het soms te laat ontdekt. Iedereen kan voorkamerfibrillatie ontwikkelen, maar er bestaan verschillende risicofactoren die het optreden van voorkamerfibrillatie kunnen bespoedigen. Deze zijn ondermeer een verhoogde bloeddruk en diabetes. Ook indien u een beroerte of een hartinfarct hebt gehad of indien u intensief een duursport beoefent, maakt u meer kans om voorkamerfibrillatie te ontwikkelen.

Diagnose

Het opmeten van de elektrische hartactiviteit met een hartfilmpje of elektrocardiogram (ECG) is het beste onderzoek, maar het betreft slechts een momentopname. Gezien voorkamerfibrillatie bij sommigen slechts af en toe opkomt, is het nuttig om uw hartritme zelf te leren controleren door het nemen van uw polsslag.