Persbericht | Vetten en cardiovasculaire gezondheid : juist en fout uit elkaar houden

by

De Belgische Cardiologische Liga wilde alles op een rijtje zetten over vetten en hun rol bij hart- en vaataandoeningen. Momenteel zijn de berichten daarover vaak onsamenhangend en zelfs in tegenspraak met elkaar of moeilijk te begrijpen voor het grote publiek, terwijl dat publiek juist over begrijpelijke informatie hoort te beschikken om keuzes te kunnen maken die een onweerlegbare impact hebben op de gezondheid van hart en bloedvaten.

Dit is de lijst met vragen waarop wij een bevredigend antwoord wilden formuleren.

  • Is cholesterol altijd van belang als het over cardiovasculaire gezondheid gaat?
  • Welke vetten zijn gunstig voor de cardiovasculaire gezondheid?
  • Welke vetten zijn slecht voor hart en bloedvaten?
  • Cholesterol: kunnen kleine veranderingen grote gevolgen hebben?
  • Moet men opletten voor cholesterol in levensmiddelen?
  • Hebben alle verzadigde vetzuren hetzelfde ongunstig effect?
  • Zijn omega-3 vetzuren nu al dan niet nuttig voor de gezondheid van hart en bloedvaten?
  • Kan men concrete cijfers plakken op het effect van vervanging van verzadigde vetten door onverzadigde?
  • Hoe staat het vetverbruik er momenteel voor?
  • Hoe kan men het verbruik van trans-vetzuren beperkt houden?
  • Hoe kan men het verbruik van verzadigde vetzuren beperkt houden?
  • Welke doelstellingen worden nagestreefd in het raam van het Belgisch gezondheidsbeleid?
  • Moet men palmolie helemaal opgeven?
  • Samengevat: welke vuistregels moet men de consument meegeven als het over vetten en cardiovasculaire gezondheid gaat?

→ meer info

Ander nieuws