Campagne | Please Stand Up !

by

Zeg nee tegen een zittend leven op het werk

Net zoals in de meeste industrielanden zijn ook in België hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak. Met een aandeel van 45% in het algemene sterftecijfer gaat het om een van de grootste uitdagingen op het vlak van de volksgezondheid. Jaarlijks overlijden 31.000 mensen aan een cardiocerebrovasculaire aandoening. Dat komt overeen met een honderdtal mensen per dag, of meer dan vier per uur!

Hart- en vaatziekten worden onder andere in de hand gewerkt door een te sedentair leven. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn over de hele wereld ongeveer 3,2 miljoen overlijdens per jaar te wijten aan een gebrek aan beweging en een zittend leven.
Een zittend leven wordt wereldwijd beschouwd als de 4de risicofactor voor overlijden (6%). 80% van de mannen en 73% van de vrouwen op onze planeet bewegen te weinig (minder dan 150 minuten matige lichamelijke activiteit per week). In België betekent dat dat maar liefst 4 miljoen mensen onvoldoende bewegen.

Gemiddeld brengen we in het westen 7,5 uur per dag op het werk door, 4,5 uur per dag ontspannen we (daar horen ook tv-kijken, lezen en de computer bij) en ten slotte zitten we 1 uur aan tafel. 8 uur slaap + 13 uur zitten = amper 3 uur beweging van variabele intensiteit.

Voor haar vijftigste verjaardag nodigt de Belgische Cardiologische Liga vanaf 15 augustus alle Belgische bedrijven uit om op te staan en te strijden tegen langdurig zitten op het werk. Deze nieuwe campagne is een originele manier om actief te breken met de dagelijkse routine op het werk, vooral door vergaderingen… rechtstaande te houden! Please Stand Up!

Met Please Stand Up hoopt de Belgische Cardiologische Liga zoveel mogelijk bedrijven bewust te maken van de risico’s van een zittend leven voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van hun personeel, en bijgevolg ook voor hun eigen economische gezondheid en rentabiliteit.

“Matig tot intensief bewegen, verlaagt de kans op een cardiovasculaire aandoening met 24 tot 34% en verbetert de levensverwachting en de levenskwaliteit. Als we mensen ertoe kunnen brengen om zelfs op een niet-intensieve manier te bewegen op de werkvloer, dan zouden er ook beduidend minder gevallen van diabetes, hoge bloeddruk en overgewicht zijn. Het personeel zou juist productiever werken want lichaamsbeweging draagt bij tot het algemeen welzijn en is goed voor het zelfvertrouwen. Bedrijven kunnen er dus alleen maar beter van worden.”, aldus nog Freddy Van de Casseye.

Ander nieuws