24 september tot 1 oktober 2017 | Week van het Hart 2017

by

Week van het Hart 2017

Nooit te vroeg voor mijn hart !

De Week van het Hart plaatst de preventie van hart- en vaatziekten bij jongeren in de kijker met de slogan “Nooit te vroeg voor mijn hart!”. Deze 38e editie start met de Dag van Familiale Hypercholesterolemie op 24 september en sluit af met de Wereld Hart Dag op 29 september 2017. Adolescenten en jongvolwassenen lopen op termijn evenveel risico om hart- en vaatziekten te ontwikkelen als volwassenen van gemiddelde leeftijd. In Belgie beweegt 97,6% van de jongeren te weinig, terwijl 57% dagelijks 2 uur of meer voor een beeldscherm slijt; 22,7% minstens één keer per week een fastfoodrestaurant bezoekt en 14% beschouwt zichzelf als regelmatige rokers. Een minder goede fysieke conditie, langdurig stilzitten, overmatig gebruik van beeldschermen en tabak, overgewicht en obesitas… jongeren brengen hun ‘gezondheidskapitaal’ en dus hun hart in gevaar en lopen het risico in minder goede gezondheid en minder lang te leven dan hun ouders! Na het middelbaar onderwijs kunnen jongeren de stelling van Pythagoras bewijzen en je vertellen hoe lang de Maas is. Maar bezitten ze de kennis en vaardigheden om een ‘gezondheidskapitaal’ op te bouwen en zo hart- en vaatziekten te voorkomen en in goede gezondheid te blijven?

Activiteiten

Nooit te vroeg voor mijn hart!

Ziekenhuis Programma
OLV Ziekenhuis Aalst
  • Wanneer: Dinsdag 19 september

Waar: CC De Werf – Aalst
Programma: infosessie met interactieve infostands voor de Aalsterse humaniorascholen met als thema ‘Cardiovasculaire risicofactoren bij jongeren’.
-­ 13u15: Onthaal
-­ 13u45: Uiteenzetting over cardiovasculaire risicofactoren door dr. R. Dierckx en dr. D. Schelfaut
-­ 14u45: prijsuitreiking quiz
-­ 15u: interactieve infostanden
-­ 16u: einde

  • Wanneer: Dinsdag 26 september van 9 tot 12u

Waar: Campus Asse
Programma: Mogelijkheid tot gratis testen van zijn/haar cardiovasculair risicoprofiel zoals BMI, bloeddruk, hartritme, cholesterol enz.
Vooraf inschrijven is niet nodig. Harva zal zijn wekelijkse fietstocht organiseren tussen campus Aalst en Asse om de Week van het Hart in de kijker te zetten.

  • Wanneer: Donderdag 28 september van 13u30 tot 16u

Waar: Campus Ninove
Programma: Mogelijkheid tot gratis testen van zijn/haar cardiovasculair risicoprofiel zoals BMI, bloeddruk, hartritme, cholesterol enz.
Vooraf inschrijven is niet nodig.
Contact: Kristien Croeckaert kristien.croekaert@olvz-­aalst.be / Anja Vanderkelen Anja.Vanderkelen@olvz-­aalst.be
Adresse : Hôpital de Nivelles – Rue Samiette, 1 – 1400 Nivelles

AZ DELTA Roeselare (Cardiale revalidatie) Sportieve activiteit voor de patiënten en hun partners (viking hub, petanque, wandelvoetbal,…) met hartvriendelijke hapjes.
Contact: Evelien Verhelle +32(0)51 23 73 03 evelien.verhelle@azdelta.be
VZW KLOPPEND HART Infostand in de inkomhal Jan Ypermanziekenhuis van maandag 25/9 tot en met vrijdag 29/9.
Contact: Christine Devisschere vzwkloppendhart@gmail.com

Ander nieuws